Hvorfor bør de små barna sitte i bilstol mot kjøreretningen?
Barnet ditt bør sitte bakovervendt, altså mot kjøreretningen, så lenge som mulig, til minst 4 år. Det snakkes mye om dette blant småbarnsforeldre. Men hvorfor er det så viktig?
Vi har spurt Jan Wenäll, forskningsingeniør hos Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), hvorfor bakovervendt er det beste. VTI tester og godkjenner bilstoler til Plus-testen, som er en av verdens tøffeste kollisjonstester og som måler kreftene barnets nakke utsettes for i en frontkollisjon.
Wenäll er klokkeklar på at det er forskjell på hvordan barn og voksne bør sikres i bil og at små barn bør sitte mot kjøreretningen.
- Kroppen til et barn er noe helt spesielt, det er ikke en voksenkropp i miniatyrstørrelse. Derfor trenger barn annen beskyttelse enn voksne når de sitter i bil. Man kan se hvor vanskelig det er for en baby å holde hodet oppe når de ligger på gulvet og kikker på omgivelsene, sier Jan Wenäll.
Barnets tunge hode trenger all støtte det kan få. Hodet støttes best i en bakovervendt bilstol.
Jan Wenäll.
Hos en voksen utgjør hodet kun 6 % av kroppsvekten.
Hodet til et barn på 18 måneder utgjør inntil 25 % av kroppsvekten.
Hodet til en 3-åring utgjør 18 % av kroppsvekten.
Barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. Samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet enn hos større barn og voksne. For et barn på 18 måneder og en vekt på rundt 10 kilo vil hodet veie 2-2,5 kg.
- Den store forskjellen mellom å sitte bakovervendt og framovervendt, er at den bakovervendte bilstolen støtter og fanger hele barnets hode, nakke og rygg. Kollisjonskreftene fordeles over en så stor flate som mulig. Samtidig så får man ikke så høye dra- og skyvkrefter på nakken, sier Jan Wenäll.
Hvis barnet sitter med kjøreretningen i en frontkollisjon, vil nakke og hode få stor bevegelse. Hodet kastes framover mens kroppen holdes fast av selene i barnesetet. Det kan i verste fall gi alvorlige skader på barnets hode og nakke slik at barnet kan omkomme.
Opptil 5 ganger sikrere
Forskning fra forsikringsselskapet Folksam har vist at risikoen for at små barn dør eller blir hardt skadd er fem ganger høyere i framovervendt bilstol enn bakovervendte.
Dette skjer i en frontkollisjon:
Påkjørsel bakfra
En del foreldre er usikre på hvordan barnets sikkerhet er hvis bilen blir påkjørt bakfra. Det skjer flere påkjørsler bakfra, men risikoen er ofte lavere av flere grunner. For det første er ofte farten mye lavere i kollisjonsøyeblikket. I tillegg kjører begge bilene i samme retning, eller den ene bilen står stille. Dette gjør at kreftene i kollisjonen blir mindre. I frontkollisjoner er det ofte møtende biler der begge er i fart som kolliderer og det gjør at store kollisjonskrefter utløses.
Barn bør sitte bakovervendt så lenge det er teknisk mulig.
Snur barnet for tidlig
Kontroller av barn i bil gjennomført i 2019 viser at det skjer noe med barnesikringen mellom to- og tre-årsalder. 72 % av 2-åringene satt bakovervendt, mens kun 39 % av tre-åringene gjorde det samme. Kontrollene ble gjennomført i regi av Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If, i samarbeid med politiet.
- Forskning viser at de minste barna bør sitte bakovervendt til de er minst fire år, og gjerne enda lenger. At så mange velger å snu barna når de er tre år, viser at foreldrene ikke helt vet hvor farlig det er for en liten kropp å sitte med kjøreretningen for tidlig, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
Det finnes i dag et stort utvalg av bilstoler som kan brukes bakovervendt. Tenk trygghet og sikkerhet for barnet ditt og velg en bilstol som gjør at barnet kan sitte bakovervendt lenge.
- Henvendelser fra foreldre tyder på at mange barn vokser ut av bilstolene godkjent opp til 18 kg/105 cm lenge før de blir fire år. Da er det fint at det i dag finnes et godt utvalg av bakovervendte bilstoler som barnet kan bruke frem til barnet er 25 kg og 125 cm/32 kg, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Silje Kristine Hansen.
Bøyde ben er ikke farlig!
Mange foreldre snur barna fordi de mener at barna sitter ubehagelig hvis bena er bøyde. Barn tar imidlertid ikke skade av å sitte med bøyde ben. Men det er viktig å ta pauser. Det samme gjelder her som ellers på lengre turer eller ferier med barn:
- Husk at reisen også er en del av ferien. Selv om turen kan ta lengre tid, kan den til gjengjeld bli et hyggelig ferieminne for alle i familien. Finn gjerne stoppesteder hvor barna har mulighet til å bruke energi og bevege seg litt, sier Hansen.
Forsetet kan være et alternativ og mange opplever at barnet får bedre plass i forsetet. Men husk å slå av airbagen. Det er ikke lov å plassere en bakovervendt bilstol foran en aktiv airbag.
Må være modent nok til å sitte i beltestol
Mange foreldre tenker at så lenge barnet har riktig høyde eller vekt i forhold til utstyret de har, så kan beltestol eller bilpute brukes. Men for å kunne sitte riktig i beltestol og bilpute kreves det ikke bare at barnet er stort nok i kroppen, men også har utviklet en viss modenhet.
- Mange foreldre opplever at barnet ikke klarer å sitte riktig i beltestolen og at beltet ligger feil. Da er eneste utvei å gå tilbake til bakovervendt bilstol. Det er ingen automatikk at et barn som er innenfor beltestolens vekt- eller høydegrense vil kunne sitte godt og trygt under hele kjøreturen. Heldigvis kan barn sitte lenge bakovervendt da det i dag finnes et stort utvalg av bilstoler som kan brukes lenge, både basert på barnets vekt og høyde, sier Hansen.
For større barn: Bruk beltestol
Bilen er tilpasset voksne, det betyr at barn trenger ekstra utstyr slik at bilens sikkerhetssystem tilpasses barnet og gir dem best mulig beskyttelse. Det er derfor viktig å fortsette å bruke barnesikringsutstyr når barnet har vokst ut av den bakovervendte bilstolen. En beltestol hjelper til slik at bilbeltet justeres og blir plassert riktig på barnet.